Нестихващото напрежение между Русия и Украйна не подмина и музикалната сцена.

...
Нестихващото напрежение между Русия и Украйна не подмина и музикалната сцена.
Коментари Харесай

Украйна сменя участника си в Евровизия заради визита в Крим

Нестихващото напрежение сред Русия и Украйна не подмина и музикалната сцена. Само дни откакто завоюва националната селекция на Украйна, представителката на страната за " Евровизия " се отхвърли от присъединяване си в състезанието. Причината за решението е спор към нейно пътешестване до Крим през 2015 година и обвинявания във подправяне на документи.

28-годишната Алина Паш съумя да събере задоволително гласове от украинската аудитория и жури с песента си „ Shadows of Forgotten Ancestors ”. Тя трябваше да показа страната си на тазгодишното издание на " Евровизия ", което ще се организира от 10 до 14 май в Торино. Украйна ще взе участие в полуфинала на 10 май.



Пътят ѝ към сцената на състезанието беше осуетен поради следствие по отношение на нейно посещаване до анексирания от Русия полуостров Крим през 2015 г, за което тя е упрекната, че е осъществила нелегално.

Влизането на територията на Крим от украински или непознати жители става под прецизни правила и единствено през наземни контролно-пропускателни пунктове. Според украинската разпоредба да се пътува до Крим през Русия, е нелегално. Мерките са наложени, откакто през 2014 година Кремъл превзе със мощ украинската територия.

През 2019 година законът става и наложителна част от изискванията за присъединяване в националния конкурс на Украйна за " Евровизия "  – Vidbir. Според правилото кандидатите не би трябвало да са провеждали участия на територията на Русия след 2014 година насам, както и да не са посещавали полуостров Крим, в случай че това е „ в нарушаване на законодателството на Украйна “.

Украински деятели и блогъри упрекват Алина Паш, че е посетила Крим нелегално и даже е фалшифицирала документите си, с цел да може да вземе присъединяване в националния конкурс.

В отговор обществената телевизия на Украйна – PBC, съобщи, че ще изисква информация от украинските служби, с цел да откри дали документите на певицата са законни. Междувременно тя беше отстранена от присъединяване до привършване на следствието.

Скандалът към документите и присъединяване на Паш провокира остри нападки в обществените мрежи, където изпълнителката беше упрекната, че не е украински жител и не заслужава да съставлява страната. Реакциите са подсилени и на фона на възможната съветска инвазия в Украйна, която е главната интернационална тематика в последните месеци.

В публично мнение, споделено в профила ѝ в Instagram, Алина Паш споделя, че не желае да бъде „ част от тази мръсна история “ и „ с тежко сърце “ отдръпва кандидатурата си за представител на Украйна на " Евровизия ".
 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР